Szállás reggelivel és vacsorával már 5.000.-Ft/fő/éj-től, 5 napos erdei iskola már 20.500.-Ft/fő-től, 7 napos tábor már 28.500.-Ft/fő-től. Kerékpárbarát szállás. Szeretne egy hétvégét ingyen eltölteni Ausztriában? Olvassa el a részleteket az akciós oldalon

Szálláshelyek oldalai:

A Balaton

A közel 10-12 ezer éves Balaton Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb tava. A tó úgy keletkezett, hogy kb. 30-35 ezer évvel ezelőtt a Föld kőzetburkában található kisebb kőzetlemezek elmozdulásának következtében a térségben süllyedékek, medencék jöttek létre, melyeket ellepett a víz. Legnagyobb táplálója a Zala folyó. Felszíne az eredetihez képest a beletorkolló vízfolyások feltöltő munkája következtében jelentősen csökkent; s mivel a tónak állandó, természetes kifolyója nem volt, vízszintje az idők során erősen ingadozott. A víz magasságát ma a Sió-zsilippel szabályozzák, mely a Sió-csatornán keresztül levezeti a vízhozam egy részét.

A tó adatai:

Hosszúság: 79 km
Átlagos szélesség: 7,7 km
Legnagyobb szélesség: (Balatonaliga - B.almádi)
Legkisebb szélesség: 1,3 km (a Tihanyi-félszigetnél)
Terület: 594 km2
Partszakasz hossza: 195 km
Átlagos mélység: 3 m
Legmélyebb: 12,5 m (Tihanynál)
Legsekélyebb: 0,5 - 0,8 m (a déli parton, 300-500 méterre
a parttól), 1,2 - 2 m (északon, pár méterre a parttól)
Vízmennyiség: 1,9 milliárd m3
Tengerszint feletti magasság: 104 m

A víz színe alkáli-sókban való bősége miatt zöldesszürke. A sekély tó hőmérséklete gyorsan követi a levegőét, nyáron általában meghaladja a 20 °C-t, sőt meleg napokon a 27 °C-ot is eléri. A déli oldal kiválóan alkalmas fürdőzésre, és bár az északi oldalon hirtelen mélyül, itt is biztonságosan kialakított strandok sora várja a nyaralókat. A tó vizét a kis mélység miatt az északról érkező erős szelek könnyen mozgásba hozzák, melyek akár kétméteres hullámokat is kelthetnek.Természeti környezet

A Balaton vidékén szőlőskertekkel díszített dombok, hosszú ideje szunnyadó vulkánok, megkövesedett lávaoszlopok, hűs árnyékot nyújtó erdők, zöld ligetek, virágzó mezők, rétek váltják egymást. A környék botanikai és földtani értékeit, különleges állatvilágát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park óvja.

A környék természeti értékeinek és a Nemzeti Park bemutatásának külön oldalt szenteltünk, melyet az alábbi linkkel érhet el.

Történelmi, kulturális értékek

A vidék az ősidők óta folyamatosan lakott, s ezért szinte minden történelmi korból találhatók itt emlékek. Várak, várromok, középkori templomromok, csodálatos kastélyok őrzik múltunkat. A környék a tihanyi bencés apátságtól, a nagyvázsonyi Kinizsi váron át, a Keszthelyen található Festetics-kastélyig sok műemléket, látnivalót kínál.

Emellett figyelmet érdemelnek az épségben fennmaradt balatoni tájházak is. Az oszlopokkal és íves tornácokkal díszített népi lakóházak, a füstöskonyhás parasztházak az itt élő egyszerű, vidéki emberek életébe engednek bepillantást. A Balaton-felvidék szőlő- és borkultúrája kiemelkedő nemzeti örökség - beleértve a munka által formált hegyvidéki tájat, és a hozzá kapcsolódó építészeti emlékeket. A tájegység gyöngyszemei, a korabeli népi vallásosság kifejezői az utak mentén, szőlőhegyeken, falvak határában feltűnő feszületek, keresztek, szobrok, kápolnák, melyeket nagy formagazdagság, változatos anyaghasználat jellemez.

A Balatonon évről évre egyre több fesztivál, rendezvény gondoskodik a kellemes időtöltésről. Remek programok várják a Balaton vendégeit nyáron a Művészetek Völgye néven ismert kulturális fesztiválon. A környékbeli lovardák és lovastanyák csikós-, vagy huszárbemutatóval szórakoztatják az érdeklődőket.